Ouderdomsvlekken

Tot de categorie zonnevlekken behoren ook de ouderdomsvlekken. Deze ontstaan op een latere leeftijd en zijn zeker niet zeldzaam. Uit een onderzoek is gebleken dat ongeveer 80% van alle mensen boven de 65 jaar te maken hebben met één of meerdere ouderdomsvlekken. Deze ouderdoms pigmentvlekken zien we vaker terug bij mensen met een lichtere huid. Een getinte of donkere huid beschermt beter tegen het UV-licht van de zon. Bij deze mensen blijven de pigmentcellen vaak beter werken. Doordat de zon meestal de boosdoener is ontstaan ouderdomsvlekken meestal op het gezicht of op de handen, omdat deze vrijwel altijd onbeschermd onder invloed staan van de zon. Echter blijft het hier niet bij. Ook op andere plekken op het lichaam kunnen vlekjes ontstaan. De cellen maken meer pigment aan, waardoor er meestal bruine plekjes ontstaan. Soms zien we ook een donkere kleur of juist rode vlekjes. Ouderdomsvlekken zijn ongevaarlijk, alhoewel ze in zeldzame gevallen kunnen doorgroeien tot een melanoom, oftewel huidkanker. Hoe weet je of het gevaarlijk is? Het is verstandig om de huisarts te bezoeken als de vlek heel snel groeit of als er een vreemde rand om de plek ontstaat. Dit zal slechts bij zeer zeldzame gevallen voorkomen. Het grootste probleem is meestal cosmetisch. De vlekken zijn ontsierend. De huid wordt ouder en dus ziet u er ouder uit. 

Ouderdomsvlekken gezicht

Een veel voorkomende plek van ouderdomsvlekken is in het gezicht. Ruim 80% van de mensen boven de 65 jaar heeft één of meerdere gezicht ouderdomsvlekken. Het is altijd vervelend als we geconfronteerd worden met ouderdom. Veel mensen gaan dan ook op zoek naar mogelijkheden voor een behandeling van pigmentvlekken of ouderdomsvlekken. Dit hoeft echter niet altijd. Het dragen van make-up kan veel kleine vlekjes gemakkelijk maskeren. Voor de grotere vlekjes zijn er verschillende mogelijkheden om ze te vervagen of juist helemaal te laten verdwijnen.

Ouderdomsvlekken verwijderen

In principe zijn er 2 verschillende opties met betrekking tot het verwijderen van ouderdomsvlekken. Allereerst is daar de laserbehandeling. Speciale klinieken kunnen op deze manier in één of meerdere behandelingen de ouderdomsvlekken zichtbaar laten vervagen of doen verdwijnen. Dit is een makkelijke ingreep die in de meeste gevallen tussen de 15 en de 30 minuten duurt. Het resultaat is vaak zeer goed te noemen, maar het komt inclusief een flink prijskaartje per pigmentvlek behandeling. Een goedkopere manier is het aanschaffen van een goede creme. Er zijn cremes op de markt die de vlekjes zullen maskeren, maar er zijn ook producten die ze vrijwel geheel laten verdwijnen. Een populaire ouderdomsvlekken creme komt van het merk Spotner. Je vindt deze en andere merken op de pagina pigmentvlekken creme.