Vitiligo

Een aandoening die onder pigmentvlekken wordt geschaard is vitiligo. Alhoewel het ook gaat om vlekken op de huid, is het echter precies het tegenovergestelde van de normale pigmentvlek. Er is geen hyperactiviteit van pigmentcellen gaande, maar juist een gebrek aan pigment. Hierdoor ontstaan er geen donkere vlekjes, maar juist hele lichte, witte vlekken op de huid. De pigmentproductie is als het ware verstoord en er kan geen of te weinig melanine aangemaakt worden. Dit afbreken van het pigment wordt depigmentatie genoemd. Er wordt geen nieuw pigment aangemaakt. In plaats van overproductie van melanine als bij de gewone pigmentvlek, wordt het bij vitiligo juist niet geproduceerd. Is het niet helemaal duidelijk wat vitiligo precies is? Een bekend voorbeeld is Michael Jackson. Door vitiligo werd de donkere huidskleur over vrijwel het hele lichaam wit. Vaak werd gedacht dat Michael Jackson bewust een lichtere huidskleur zou hebben aangenomen, maar het is tegenwoordig algemeen bekend dat hij de aandoening Vitiligo zou hebben gehad.


Geen bescherming tegen de zon

Waar pigmentvlekken bij 80% van de mensen voorkomt boven de 65 jaar en ouder, daar komt vitiligo veel minder voor. Ongeveer 2% van de bevolking heeft één of meerdere vitiligo plekjes. Het is geen aangeboren huidaandoening, maar openbaart zich vaak tussen het 10e en het 30e levensjaar. Het mag duidelijk zijn dat de huid op deze plekjes niet beschermt wordt tegen het UV-licht van de zon. Er kan niet meer pigment aangemaakt worden om de huid beter te beschermen. Een tijdje in de zon zal ervoor zorgen dat de huid op deze plekjes flink zal verbranden. Alhoewel de meeste vitiligo plekjes vaak klein zijn, is ook hier een ontsierend effect van kracht. Ze kunnen overal voorkomen. Op het gezicht en de handen, maar ook op de voeten, rug, oksels, schaamstreek of huidplooien. Vaak zien we dat beharing op en rond de vitiligo plek ook wit worden. De meeste mensen hebben slechts kleine plekjes, maar sommige mensen kunnen het pigment verliezen op bijna het gehele lichaam.

Oorzaken Vitiligo 

Vitiligo valt onder de noemer auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte valt het lichaam de eigen lichaamscellen aan. Vitiligo houdt dan ook vaak verband met andere auto-immuunaandoeningen zoals schildklierproblemen, diabetes en reuma. Een echte oorzaak voor de witte vlekjes heeft men niet kunnen vinden. Men denkt dat ziektes, zonnebrand, stress, zwangerschap, wondjes en operaties de kans op het ontstaan van vitiligo kunnen vergroten.

Vitiligo behandeling 

Meestal wordt er geen behandeling voor vitiligo toegepast. Het gaat dan om kleine vlekjes die weliswaar ontsierend zijn, maar zo klein van aard dat ze niet als storend worden ervaren. Bij grotere vlekken zijn er wel verschillende behandelingen mogelijk.

Lichttherapie: Lichttherapie stimuleert het aanmaken van pigment. De huid wordt bestraald met UV-licht om repigmentatie op te wekken.

Permanente make-up: Vitiligo kan blijven groeien en zich verspreiden over het lichaam, maar het kan ook stabiel worden. In dat geval breiden de witte plekjes zich niet meer uit. Een cosmetische behandeling die je kunt nemen is permanente make-up. Dit werkt in feite als een tatoeage. De huid wordt opnieuw ingekleurd op de vitiligo plekken. Dit kan voor kleine plekken de oplossing zijn, maar denk er wel om dat je de ingekleurde huid niet mee zal bruinen in de zomer.

Vitamine therapie: Mensen met vitiligo hebben vaak een tekort aan bepaalde vitamines. Het gaat in dat geval om vitamine B12 en vitamine C, maar ook om foliumzuur. Door middel van vitamine therapie krijg je grote dosis vitaminen. Dit kan in combinatie met zonlicht herpigmentatie creëren, waardoor de aanmaak van pigment wordt gestimuleerd.

Corticosteroïdenzalf: Deze zal kan helpen om verdere verspreiding van vitiligo te voorkomen. Door het smeren van corticosteroïdenzalf worden infecties en ontstekingen onderdrukt. Tacrolimuszalf kan ook ontstekingen remmen en zal hiermee de afbraak van pigment voorkomen. Vaak wordt deze zalf gebruikt bij vitiligo plekken op het gezicht.

Lasertherapie of bleekcrèmes: Deze agressieve methode wordt vaak alleen toegepast bij mensen met een zeer ernstige vorm van vitiligo. Als er sprake is van maximaal 10% tot 20% werkende pigmentcellen op het lichaam kan lasertherapie of bleekcrèmes gebruikt worden om de rest van het lichaam ook te ontdoen van pigment. Dit is natuurlijk geen behandelingsmethode, maar zorgt er wel voor dat er geen vlekken meer op de huid zitten. De huid is egaler, maar dient wel zeer goed beschermt te worden.